Terug van een week Dubai en Expo 2022 met een delegatie van VNO-NCW en Jong Management.
Puntsgewijs een paar indrukken zoals ik die heb meegenomen:
- zowel Dubai als de Expo kenmerken zich door hun tegenstellingen. Het prachtige is nep, het nep is prachtig. Zelf vond ik dat vooral boeiend, maar je kan en mag er ook kritisch op zijn.
- het geheim achter de dingen die Dubai sterk maken, wordt niet altijd voldoende begrepen. Beste voorbeeld is het sterke gevoel van veiligheid daar. Jan-Kees de Jager relativeerde het aantal camera’s de dreiging van straf als reden daarvoor en veel meer de investeringen die worden gedaan in vroege detectie van (jonge) criminelen, de ruimte die tot op zekere hoogte wordt gegeven en een cultuur van allemaal in hetzelfde schuitje zitten.
- het is niet waar dat het in Dubai zo makkelijk ondernemen is. Nederlandse ambtenaren hebben het beter begrepen wat er voor ondernemen nodig is dan die van Dubai. Dubai heeft wel voor heldere keuzes en belastingregimes gezorgd. Het ondernemen zelf vraagt om een lange adem en geduld. Reken op forse voorinvesteringen die niet zonder risico zijn, al kunnen die deels worden afgedekt door de Nederlandse overheid.
- omdat de kosten van olie lager zijn dan die van water of elektriciteit is de aandacht voor duurzaamheid nog van zeer recente datum. Zonnepanelen en alternatieve bronnen van energieopwekking bevinden zich nog in een beginnend stadium. Het is ze wel ernst. De wet op de remmende voorsprong zou voor UAE wel eens snel kunnen gaan werken.
- het paviljoen van Oekraïne bevatte een overtuigend protest tegen de oorlog. Het paviljoen van Rusland hield het op een multimedia uitleg van hoe de hersenen werken.
- het Nederlandse paviljoen was excellent in de wijze waarop het thema duurzaamheid werd geïnterpreteerd. Voor een excellent drankje gingen we toch naar het Belgische paviljoen. De onderlinge gesprekken bepalen vaak toch de meerwaarde van zo'n reis.